Preskocit navigáciu

Príslušníci vzdušných síl pomáhajú na východnej hranici


Príslušníci vzdušných síl pomáhajú na východnej hranici

V súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným otvoreným konfliktom na území Ukrajiny, bola na území Slovenskej republiky vyhlásená mimoriadna situácia. Na podporu plnenia asistenčných úloh na východnej hranici sú v prospech Ministerstva vnútra SR od 5. marca 2022 nasadzovaní aj príslušníci vzdušných síl. V rámci úlohového zoskupenia 2 (ďalej UZ 2) profesionálni vojaci OS SR plnia úlohy v piatich pohraničných obciach ktorými sú Petrovce, Vyšné Nemecké, Maťovské Vojkovce, Veľké Slemence a Čierna nad Tisou. Z toho len hraničný priechod Vyšné Nemecké je určený pre osoby a vozidlá. Hraničný priechod Veľké Slemence je určený len pre osoby a hraničný priechod Čierna nad Tisou je určený pre železničnú dopravu. Na ostatných hraničných priechodoch profesionálni vojaci plnia úlohy stráženia hranice v rámci zmiešaných hliadok s príslušníkmi pohraničnej polície. Tieto úlohy vykonávajú ako súčasť zmiešaných peších hliadok, alebo zmiešaných motorizovaných hliadok, ktoré pôsobia v prihraničnom priestore.

Najviditeľnejšie možno našich profesionálnych vojakov vidieť na najväčšom hraničnom priechode s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom, cez ktorý prejde aj najviac ľudí a vozidiel. Profesionálni vojaci tu plnia hlavne úlohy ako je koordinácia a osobná fyzická pomoc s batožinami, či v prípade potreby invalidnými vozíkmi. Naši príslušníci si na čiare od svojich ukrajinských kolegov „posunú“ rodiny utekajúce pred vojnou z ukrajinskej strany, pomáhajú im s batožinou a sprevádzajú ich procesom pasovej kontroly, evidencie osôb bez dokladov, poskytnutia občerstvenia či ošetrenia až po registráciu na odvoz z hraničného priechodu. Taktiež pomáhajú koordinovať prechádzajúce osobné a nákladné automobily, pričom pomáhajú aj s pasovou kontrolou a kontrolou nákladného priestoru spolu s príslušníkmi hraničnej polície. Pri následnom pohybe ukrajinských občanov na území Slovenskej republiky sa podieľame na činnosti v registračnom centre, ktoré bolo vybudované v Michalovciach v priestoroch mestskej športovej haly.

Príslušníci vzdušných síl okrem plnenia asistenčných úloh vykonávajú na vyžiadanie aj monitorovanie východnej hranice prostredníctvom vojenských vrtuľníkov.

Profesionálni vojaci útvarov VzS OS SR sú nasadzovaní 24/7. Momentálne je UZ 2 pod velením náčelníka štábu veliteľstva VzS OS SR plukovníka Vladimíra Jaklovského, ktorý prevzal velenie od veliteľa 11. brigády VzS plukovníka Jozefa Paňka. V rámci UZ 2, ktoré je pod velením vzdušných síl sú zaradení aj príslušníci čestnej stráže prezidentky SR, príslušníci veliteľstva posádky Bratislava, príslušníci vojenskej polície MO SR, príslušníci z 1. mb Topoľčany, príslušníci základne výcviku a mobilizačného doplňovania Martin a v neposlednom rade študenti akadémie OS SR v L. Mikuláši. Z uvedeného vyplýva, že sa jedná o skutočne spoločné zoskupenie zložené z rôznych subjektov OS SR a MO SR. Za ústretovosť a nasadenie patrí všetkým podporujúcim veliteľom veľká vďaka.


1111222233333333444

Autor: VzS , Foto: VzS - Dátum: 25.03.2022
Čítanosť: 3949
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share