Preskocit navigáciu

Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre


Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre

Každoročné zimné vydanie Vojenskej súťaže s názvom „Military skills competition“ je jedným z vrcholov vojenského kalendárneho roka vo vojenskej operácii UNFICYP. Vzrušujúce podujatie sa uskutočnilo na veliteľstve UNFICYP v Nikózii na Cypre. Jej cieľom je porovnať bojové zručnosti, schopnosti, vedomosti jednotlivých tímov a najmä kolektívnu spoluprácu v tíme. Slovenskí profesionálni vojaci pôsobiaci na Cypre tiež postavili na štart veľmi silný tím.
Šesť súťažiacich osemčlenných tímov netrpezlivo čakalo na signál v podobe klaksónu, ktorý tradične odštartoval začiatok udalosti v skorých ranných hodinách. Prvou disciplínou bol vytrvalostný beh, kde všetkých šesť tímov bežalo spolu v kompletnej bojovej zostave. Jednotlivci to mali o to ťažšie, že počas celej 7 kilometrov dlhej trate niesli so sebou záťaž, ktorú predstavoval batoh o hmotnosti 12kg a osobná zbraň jednotlivca. Na poslednom kilometri im pribudla ďalšia prekážka v podobe bremena, ktorú museli niesť až do cieľa. Po vyčerpávajúcom behu nasledovalo sedem disciplín, ktoré mali preveriť ich všeobecné zručnosti. Rozpoznávanie bojovej techniky, ich parametre, takticko-technické údaje, všeobecné znalosti o misii a iné museli súťažiaci preukázať vo vedomostných testoch. V členitom teréne pri preprave materiálu predviedli svoje vodičské a navádzacie zručnosti. Po presune na strelnicu jednotlivci predviedli svoju presnosť v streľbe na cieľ v troch polohách, a to v stoji, kľaku a sede. Spestrením súťaže bola dovtedy utajovaná disciplína, ktorej pravidlá sa účastníci dozvedeli priamo na mieste. Preverili tak svoju pamäť, motorické zručnosti a tímovú prácu. V ďalšej disciplíne čakal na súťažiacich incident so záchranou ranených osôb a ich činnosť pri riešení dopravnej nehody v nárazníkovej zóne. V poslednej disciplíne si tímy siahali na dno svojich síl, kde ich preverila náročná prekážková dráha.
Náročný a dlhý deň vyvrcholil slávnostným vyhlásením výsledkov veliteľkou vojenskej operácie UNFICYP generálmajorkou Cheryl Pearce. Do poslednej chvíle sa čakalo na meno víťaza, ktorým sa stal Sektor 4 so slovenskými profesionálnymi vojakmi, ktorí vydali zo seba všetko. Po prevzatí plakiet príslušníci Slovcon dvihli nad hlavu aj putovnú trofej. Tím v zložení nadporučík Ján Nirház, nadporučík Vladimír Zverec, desiatnik Erik Hrabovský, rotmajsterka Ľubica Falťanová, vojak Peter Kontriš, slobodník Ján Malina, slobodník Ján Hančarik a desiatnik Michal Stena si víťazstvo zaslúžili. Slova vďaky a pochvalu im vzdala aj veliteľka vojenskej operácie. Slováci ukázali, že ani v silnej zahraničnej konkurencii sa nestratia a vzorne a príkladne reprezentujú Ozbrojené sily Slovenskej republiky.


Slováci opäť víťazmi MilSkills na CypreSlováci opäť víťazmi MilSkills na CypreSlováci opäť víťazmi MilSkills na CypreSlováci opäť víťazmi MilSkills na CypreSlováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 2Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 2Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 2Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 2Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 3Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 3Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 3Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 3Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 4Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 4Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 4Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 4Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 5Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 5Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 5Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 5Slováci opäť víťazmi MilSkills na Cypre 6

Autor: UNFICYP SLOVCON , Foto: autor - Dátum: 06.12.2019
Čítanosť: 18791
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share