Preskocit navigáciu

Na Sliači cvičili predsunutí leteckí navádzači


Na Sliači cvičili predsunutí leteckí navádzači
V dňoch 24. až 26. marca sa Výcviková letka Zmiešaného krídla generálmajora Otta Smika Sliač zúčastnila spolu s príslušníkmi 5. pluku špeciálneho určenia Žilina výcviku TACP (Tactical Air Control Party). Vďaka vynikajúcej spolupráci, ktorú majú ozbrojené sily s Armádou Českej republiky, sa na cvičení podieľali aj príslušníci českých špeciálnych jednotiek. Uvedené zamestnanie je v zmiešanom krídle organizované niekoľko krát ročne. Výcvik TACP so zväzkami vzdušných síl je podmienkou, ktorú ustanovuje Severoatlantická aliancia.

Cieľom cvičenia TACP bol nácvik koordinácie a spolupráce príslušníkov pôsobiacich v rámci rôznych organizačných zložiek patriacich do pôsobnosti generálneho štábu. Princípom je vyčleniť (resp. vysadiť) do pozemného priestoru tzv. FAC ( Forward Air Controller – predsunutý letecký navádzač ), ktorého úlohou je zmapovať terén, získať informácie o nepriateľovi a spriatelených jednotkách, popísať cieľ a informovať vlastnú leteckú podporu o najvhodnejšom kurze, výške a čase leteckého útoku na popisovaný cieľ. V súčinnosti s činnosťou FAC boli piloti navádzaní na pozemné ciele.

Denne sa v priestore činnosti vystriedali 3 osádky výcvikovej letky a každý let trval približne jeden a pol hodiny. Príslušníci letky hodnotili cvičenie nanajvýš pozitívne a do budúcnosti vyjadrili plán v ňom pokračovať a to aj v rámci spoločného zamestnania s Vrtuľníkovým krídlom generálplukovníka Jána Ambruša Prešov súčasne.

Na Sliači cvičili predsunutí leteckí navádzačiNa Sliači cvičili predsunutí leteckí navádzačiNa Sliači cvičili predsunutí leteckí navádzači

Autor: zk Sliač , Foto: zk Sliač - Dátum: 14.04.2015
Čítanosť: 4182
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share