Preskocit navigáciu

Oslavy 70. výročia oslobodenia mesta Zvolen


Oslavy 70. výročia oslobodenia mesta Zvolen
V piatok 13. marca 2015 vo Zvolene na malú chvíľu ustal bežný ruch centra mesta.
Rovnako, ako po mnohé roky a desaťročia, sa na námestí Slovenského národného povstania, pri Pamätníku Červenej armády, uskutočnilo pietne spomienkové stretnutie spojené s položením vencov.

Uctenie si hrdinov 2. svetovej vojny, ktorí zahynuli v boji za slobodu, je vo Zvolene tradične rozdelené do viacerých častí. Po nosnej časti slávnosti, počas ktorej so svojím príhovorom vystúpila primátorka mesta Lenka Balkovičová, nasledoval program v priestore ústredných vojenských cintorínov. Cintorín Červenej armády má v tesnej blízkosti miesto nadnárodného významu. Je potrebné si pripomínať, že práve Zvolen je mestom, kde je na ústrednom vojenskom cintoríne Kráľovskej rumunskej armády pochovaných viac ako 10-tisíc vojakov a dôstojníkov.

Slávnostných aktov sa za Veliteľstvo vzdušných síl OS SR zúčastnil plukovník Jaroslav Haluška a plukovník Juraj Grivna, spolu s mnohými ďalšími, domácimi aj zahraničnými hosťami.

Poďakovanie, ktorým končil pietny akt na rumunskom cintoríne, patrilo všetkým zúčastneným, obzvlášť však veľkej skupine členov základných organizácií Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov regiónu, Zväzu vojakov SR klubu Zvolen ako aj detí zo Základnej školy Martina Rázusa zo sídliska Zlatý Potok vo Zvolene. Práve v tejto okrajovej časti mesta je miesto s menami tisícov vojakov - obetí 2. svetovej vojny.

Oslavy 70. výročia oslobodenia mesta Zvolen zorganizoval Mestský úrad, za aktívnej podpory Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov vo Zvolene a zástupcov Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Česť a sláva hrdinom, ktorí sa pred sedemdesiatimi rokmi pričinili o našu slobodu.

Oslavy 70. výročia oslobodenia mesta ZvolenOslavy 70. výročia oslobodenia mesta ZvolenOslavy 70. výročia oslobodenia mesta ZvolenOslavy 70. výročia oslobodenia mesta ZvolenOslavy 70. výročia oslobodenia mesta ZvolenOslavy 70. výročia oslobodenia mesta Zvolen

Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: slob. Michal Malček - Dátum: 16.03.2015
Čítanosť: 5624
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share