Preskocit navigáciu

Generál Zmeko na kontrole výcviku slovenských pilotov F-16


Generál Zmeko na kontrole výcviku slovenských pilotov F-16

Náčelník Generálneho štábu OS SR so svojou delegáciou vykonal návštevu základne Morris Leteckej národnej gardy štátu Arizona v Tucsone, kde sa v súčasnosti cvičia piloti Vzdušných síl OS SR na novú leteckú techniku - lietadlá F-16, ktoré budú do SR dodané v priebehu nasledujúcich dvoch rokov.

Počas dvojdňovej návštevy NGŠ OS SR rokoval s veliteľom základne a štábom 162. stíhacieho krídla a bol podrobne informovaný o súčasnom stave aj o plánovanom priebehu ďalšieho výcviku, ktorého cieľom je obnovenie vlastnej spôsobilosti ochrany vzdušného priestoru Slovenskej republiky už v roku 2025.

Predstavitelia výcvikovej letky vyjadrili spokojnosť s priebehom výcviku slovenských pilotov a ocenili vysokú úroveň ich pripravenosti na plnenie úloh ako aj ich motivácie k zvládnutiu tejto vysoko sofistikovanej leteckej techniky.

Druhý deň návštevy sa NGŠ OS SR ako člen osádky jedného zo štyroch lietadiel F-16 zúčastnil výcvikového letu dvoch slovenských pilotov, ktorí v súčasnosti dosiahli najvyššiu úroveň pripravenosti na plnenie úloh ochrany vzdušného priestoru SR.

Na záver tejto časti návštevy USA sa NGŠ OS SR stretol so všetkými pilotmi a ich rodinami. Na záver cesty sa stretne s predstaviteľmi partnerskej Národnej gardy štátu Indiana, kde si pripomenie 30 rokov spolupráce pri obrane mieru a demokracie vo svete.


Generál Zmeko na kontrole výcviku slovenských pilotov F-16Generál Zmeko na kontrole výcviku slovenských pilotov F-16Generál Zmeko na kontrole výcviku slovenských pilotov F-16

Autor: SVP NGŠ , Foto: autor - Dátum: 14.07.2023
Čítanosť: 2769
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share