Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Výkonní letci precvičovali núdzové opustenie lietadla


Výkonní letci precvičovali núdzové opustenie lietadla

Dňa 4. júla 2022 precvičovali výkonní letci 2. taktickej letky 81. krídla Sliač núdzové opustenie lietadla pod vedením mladšieho inštruktora padákovej výsadkovej a záchrannej služby nadrotmajstra Lukáša Meliška.

Praktický nácvik opustenia lietadla pozostáva z tréningu potrebných úkonov, ktoré treba vykonať v rôznych situáciách zlyhania katapultáže. Môže nimi byť blokovanie prekrytu kabíny, blokovanie druhého pilota až po nutnosť opustiť lietadlo bez katapultáže. Po nácviku nasleduje preskúšanie z niektorej z daných situácií. Tieto nácviky sú pravidelne vykonávané jedenkrát mesačne a každý pilot je povinný si ich osvojiť. Aj pri maximálnom dodržaní zásad sa pilot môže dostať do krajnej situácie, či už z technických príčin alebo zlyhaním ľudského faktora. Tento proces označovaný ako núdzové opustenie lietadla má svoj presný postup, a keďže sa vykonáva vo veľkom psychickom vypätí a v časovej tiesni, je nevyhnutné sa túto činnosť prakticky naučiť a pravidelne ju precvičovať.

Piloti 81. krídla Sliač sú povinní v priebehu roka absolvovať dvadsať hodín padákovej prípravy (pristátie na prekážky ako sú elektrické drôty, zalesnený terén, strechy budov, alebo vodná hladina) so záverečným preskúšaním. Jedenkrát mesačne sú povinní vykonať praktický nácvik núdzového opustenia lietadla na leteckom trenažéri príslušného typu, na ktorom vykonávajú letecký výcvik. Jedenkrát za tri mesiace sú tiež povinní vykonať tento výcvik v plnej pilotnej výstroji. Počas takéhoto výcviku musí každý výkonný letec preukázať svoje praktické znalosti nielen z vykonania samotnej katapultáže, ale hlavne z núdzových postupov pri možnom zlyhaní záchranného systému.


Výkonní letci precvičovali núdzové opustenie lietadla

Autor: 81.k Sliač , Foto: 81.k Sliač - Dátum: 07.07.2022
Čítanosť: 2753
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share