Preskocit navigáciu

Prijatie Jozefa B. Grasalkovica


Prijatie Jozefa B. Grasalkovica

Dňa 27. júna v Dukelských kasárňach na pôde Čestnej stráže prezidenta veliteľ ČS PSR plukovník Andrej Tvrdoň prijal Jozef Bernadica Grasalkovica, ktorý je potomkom slávneho šľachtického rodu Grasalkovičovcov. Jeho predok Anton Grasalkovič postavil v roku 1760 Grasalkovičov palác, ktorý je v súčasnosti sídlom prezidenta SR. Prijatie sa uskutočnilo v priateľskej atmosfére, nakoľko Jozef B. Grasalkovic je bývalým dôstojníkom - kapitánom  švajčiarskeho letectva v zálohe a je veľkým obdivovateľom ozbrojených síl.

V rámci prezentácie sa J. B. Grasalkovič oboznámil s hlavnými úlohami Čestnej stráže prezidenta SR a prezrel si Sieň tradícií, kde sa oboznámil s históriou útvaru. V rámci ukážok bola predstavená technika, výstroj a výzbroj, ktorú používa Čestná stráž prezidenta. V priestoroch telocvične sa svojim krátkym koncertom prezentovala Vojenská hudba OS SR, príslušníci ČS PSR ukážkou galaprogramu a sebaobrany. Záver návštevy sa uskutočnil pred Grasalkovičovým palácom pri prehliadke veľkého striedania stráže, ktorá vykonáva čestné stráženie sídla prezidenta SR.

„Keď ťa volajú, maj guráž a choď, veď reprezentuješ našu rodinu a tak dobrú vec“

boli prvé slová, ktoré vyslovil náš vzácny hosť Jozef B. Grasalkovic vo svojej záverečnej reči, kde zhrnul svoj príbeh šľachtica, vojaka a obyčajného človeka. Aj napriek svojmu vznešenému pôvodu je to človek, ktorý žije a pracuje ako každý iný občan, rešpektuje spoločenské pravidlá, ale z jeho postavenia a spätosti k dejinám svojho rodu mu vyplýva zodpovednosť pomáhať priateľom a ľuďom, ktorí si cenia výkon našich predkov, ako aj dnešných príslušníkov rodu. „Byť šľachticom v dnešnej dobe znamená tiež vystupovať na verejnosti so skromnosťou a diskrétnosťou“ uzavrel spoločné stretnutie J. B. Grasalkovic.


Prijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. GrasalkovicaPrijatie Jozefa B. Grasalkovica

Autor: kpt. Ing. Andrea Šantorová , Foto: kpt. Ing. Andrea Šantorová - Dátum: 27.06.2022
Čítanosť: 3069
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share